Python Pandas Question Answer

Hello friends in this post we are going to discuss about Python Pandas TCS Fresco Play Exam Question Answer | Python Pandas Question Answer for TCS Fresco Play | Python Pandas Multiple Choice Question | Python Pandas Objective type question | Python Pandas TCS Exam Question Answer

Q1.Which of the following methods is used to remove duplicates?

Answer : drop_duplicates

Q2.df = pd.DataFrame(data)

Answer : (2,3)

Q3.Which of the following attributes or arguments are used to set column names of a data frame?

Answer : columns

Q4.What is the shape of the data frame df defined in the below-shown code?

import pandas as pd
data = [{‘a’: 1, ‘b’: 2}, {‘a’: 5, ‘b’: 10, ‘c’: 20}]
df = pd.DataFrame(data, columns=[‘a’, ‘b’])

Answer : (2,2)

Q5.Which of the following is not a Data Structure of Pandas?

Answer : Dictionary

Q6.Which of the following cannot be used to create a Data frame?

Answer : A tuple of tuples

Q7.What is the data type of series s defined in below code?

Answer : object

Q8.Which of the following argument is used to label the elements of a series?

Answer : index

Q9.Which of the following expression returns the first two rows of df, defined below?

Answer : Both df[:2] and df.iloc[:2]

Q10.Which of the following expression is used to add a new column ‘C’ to a data frame df, with three rows?

Answer : df[‘C’] = [12, 98, 45]

Q11.Which of the following expression is used to delete the column, A from a data frame named df?

Answer : del df[‘A’]

Q12.Which of the following expression returns the second row of df, defined below?

Answer : del df[‘A’]

Q13.Which of the following expression returns the second row of df, defined below?
import pandas
df = pd.DataFrame({‘A’:[34, 78, 54], ‘B’:[12, 67, 43]}, index=[‘r1’, ‘r2’, ‘r3’])

Answer : df.iloc[1]

Q14.________ is used as an argument of the readcsv method to make data of a specific column as an index.

Answer : index_col

Q15.Which of the following method is used to read data from excel files?

Answer :. read_excel

Q16.Which of the following is used as argument of read_csv method to treat data of specific columns as dates?

Answer : parse_dates

Q17.State whether the following statement is true or false? The read_csv method, by default, reads all blank lines of an input CSV file.

Answer : False

Q18.Which of the following method is used to write a data frame data to an output CSV file?

Answer : to_csv

Q19.State whether the following statement is true or false? The read_csv method can read multiple columns of an input file as indexes.

Answer : True

Q20.Which of the following is used as an argument of read_csv method to skip first n lines of an input CSV file?

Answer : skiprows

Q21.What is the length of DatetimeIndex object created with the below expression? pd.date_range(’11-Sep-2017′, ’17-Sep-2017′, freq=’2D’)

Answer : 4

Q22.Which of the following expressions are used to check if each element of a series s is present in the list of elements [67, 32]. Series s is defined as shown below. s = pd.Series([99, 32, 67],list(‘abc’))

Answer : s.isin([67, 32])

Q23.Which of the following method is used to convert a list of dates like strings into datetime objects?

Answer : to_datetime

Q24.What is the output of the following code? import pandas as pd
d = pd.date_range(’11-Sep-2017′, ’17-Sep-2017′, freq=’2D’)
len(d[d.isin(pd.to_datetime([’12-09-2017′, ’15-09-2017′]))])

Answer : 1

Q25. What is the length of Period Index object created from the expression pd.period_range(’11-Sep- 2017′, ’17-Sep-2017′, freq=’M’)?

Answer : 1

Q26.Which of the following method is used to fill null values with a default value?

Answer : fillna

Q27.Which of the following argument values are allowed for the method argument of fillna?

Answer : All

Q28.By default, missing values in any data set are read as ………..

Answer : NaN

Q29.Which of the following methods is used to remove duplicates?

Answer : drop_duplicates

Q30.Unrecognized datetime value is treated as ______.

Answer : NaT

Q31.Which of the following method of pandas is used to check if each value is a null or not?

Answer : isnull

Q32.Which of the following method is used to eliminate rows with null values?

Answer : dropna

Q33.Consider a data frame df with columns [‘A’, ‘B’, ‘C’, ‘D’] and rows [‘r1’, ‘r2’, ‘r3’]. What does the expression df[lambda x : x.index.str.endswith(‘3’)] do?

Answer : Filters the row labelled r3

Q34.Consider a data frame df with columns [‘A’, ‘B’, ‘C’, ‘D’] and rows [‘r1’, ‘r2’, ‘r3’], Which of the following expression is used to extract columns ‘C’ and ‘D’?

Answer : df.loc[:, lambda x : x.columns.isin([‘C’, ‘D’])]

Q35.Consider a data frame df with 10 rows and index [ ‘r1’, ‘r2’, ‘r3’, ‘row4’, ‘row5’, ‘row6’, ‘r7’, ‘r8’, ‘r9’, ‘row10’]. What does the expression g = df.groupby(df.index.str.len()) do?

Answer : Groups df based on lebgth of each index value

Q36.Consider a data frame df with columns [‘A’, ‘B’, ‘C’, ‘D’] and rows [‘r1’, ‘r2’, ‘r3’]. Which of the following expression filters the rows whose column B values are greater than 45 and column ‘C’
values are less than 30?

Answer : df.loc[(df.B > 45) & (df.C < 30)]

Q37. Which of the following methods is used to group data of a data frame, based on specific columns?

Answer : groupby

Q38.Which of the following method can be applied on a groupby object to get the group details?

Answer : groups

Q39.What does the expression df.iloc[:, lambda x : [0,3]] do? Consider a data frame df with columns [‘A’, ‘B’, ‘C’, ‘D’] and rows [‘r1’, ‘r2’, ‘r3’].

Answer : Selects Columns ‘A’, and ‘D’

Q40. Consider a data frame df with 10 rows and index [ ‘r1’, ‘r2’, ‘r3’, ‘row4’, ‘row5’, ‘row6’, ‘r7’, ‘r8’, ‘r9’, ‘row10’]. What does the aggregate method shown in below code do? g = df.groupby(df.index.str.len())
g.aggregate({‘A’:len, ‘B’:np.sum})

Answer : Computes length of column A and Sum of Column B values of each group

Q41.Consider a data frame df with 10 rows and index [ ‘r1’, ‘r2’, ‘r3’, ‘row4’, ‘row5’, ‘row6’, ‘r7’, ‘r8’, ‘r9’, ‘row10’]. How many rows are obtained after executing the below expressions
g = df.groupby(df.index.str.len())
g.filter(lambda x: len(x) > 1)

Answer : 9

Q42.Which of the following method is used to concatenate two or more data frames?

Answer : concat

Q43.Which of the following argument is used to set the key to be used for merging two data frames?

Answer : on

Q44.Which of the following are allowed values of the argument how of merge method?

Answer : All of the options

Q45.Which argument is used to override the existing column names, while using concat method?

Answer : keys

Q46. Which of the following argument is used to ignore the index while concatenating two data frames?

Answer : ignore_index

Q47.What is the shape of d defined in below code?
import pandas as pd
s1 = pd.Series([0, 1, 2, 3])
s2 = pd.Series([0, 1, 2, 3])
s3 = pd.Series([0, 1, 4, 5])
d = pd.concat([s1, s2, s3], axis=1)

Answer : (4,3)

Q48.Which of the following expressions are used to check if each element of a series s is present in the list of elements [67, 32]. Series s is defined as shown below.
s = pd.Series([99, 32, 67],list(‘abc’))

Answer : s.isin([67,32])

Q49.What is the output of the expression ‘b’ in s, where s is the series defined as shown below?
s = pd.Series([89.2, 76.4, 98.2, 75.9], index=list(‘abcd’))

Answer : True

Q50.What is the shape of the data frame df defined in the below shown code?
import pandas as pd
data = [{‘a’: 1, ‘b’: 2}, {‘a’: 5, ‘b’: 10, ‘c’: 20}]
df = pd.DataFrame(data, columns=[‘a’, ‘b’])

Answer : (2,2)

Leave a comment