Veloci Q MCQ with Answers

Hello friends in this post we are going to discuss about Veloci Q Question Answers | Veloci Q Multiple choice questions | Veloci Q Question answers wipro | Veloci Q MCQ with answers | Veloci Q Objective type questions

51.Which of the following would help us in deriving the projects specific process from the organizations standard process?

Ans – Project Procedures

52.Which Lifecycle model emphasizes preparation of plans for validation during the early Life Cycle stages itself?

Ans – V-Process Model

53. In the execution of maintenance projects each trigger from the customer is recorded in a:

Ans – Change control Register 

54.In CMMI the Level 2 stage is described as

Ans – Repeatable

55. Project monitoring reviews are conducted :

Ans – By the SQA Team periodically

56. Release review process involves

Ans – entire team along with SQAM and customer

57. Prior to start of the project, the PM

he can guidelines it is a must to plan better on estimation and address differences if any should estimate get familiar with our estimation execution of the project verify

Ans – all of the above

58. _ methodology involves breaking of the requirements into modules with information on Interface Requirements between the modules.

Ans – Top Down design

59. Which of these is not true regarding an Observation recorded during an audit

Ans – This does not need closure

60. The different categories of Lifecycle models are

Ans – Development, maintenance, service, testing(these are Project types not models) (doubt) etc

61. Which of the following templates are for ensuring detailed requirement elicitation?

Ans – Testing template

62. The following is not a section of the project plan template :

Ans – PDMR 

63.Who is responsible for approving the estimate?

Ans – Technical Manager

64. The ‘Three Times Estimate’ technique involves

Ans – Estimating at three points in time proposal stage, after requirements analysis and after design.

65. Selection criteria for design alternatives can be based on

Ans – All of the above 

66. Objectives of customer focus is to:

Ans – parameters that are critical to quality from customers

67. The mechanism for obtaining customer feedback at project closure as per veloci-Q is:

Ans – tailor the feedback form by including project specific questions

68.We take customer complaint seriously

Ans – TRUE 

69. Customer Satisfaction survey is conducted to

Ans – a. obtain feedback on delivery by Wipro b. obtain feedback on the engagement with Wipro

70.Corrective and Preventive Action Plan should be drawn for:

a. Customer complaints received

b. Customer feedback ratings

c. Customer Satisfaction surveys

d. All of the above

Ans – d

71. While tailoring the processes to meet the project needs, which of the following should be ensured

Ans – Coverage of all phases of the selected life cycle

72. Which of these are used to identify the Risks in the project?

Ans – Risk Identification checklist Stake holder inputs Past project data

73. Which of these set of parameters are used for Risk Quantification in Risk Plan?

Ans – Probability and Impact

74. The set of actions to be taken when the perceived risk becomes a reality is documented as part of

Ans – Risk Tracker

75. The Six Sigma technique/tool recommended for use for Risk Analysis is

Ans – Pugh Matrix

76. Effort Deviation means

Ans – Difference b/w actual effort and planned effort expressed as % of planned effort a. Variation between planned effort and actual effort

77. Which of this is not the intended use of Metrics?

Ans – To monitor individual performance

78. Which of the below situations recommends an RCA?

ans – Metrics computed as part of the project is below norm

79. What is the monthly mechanism to record and track metrics of the project?

Ans – PDMR(Project data and metrics report)

80. Which metric is used for tracking change in requirements?

Ans – Requirements Volatility

81. What does function point estimation mean:

Ans – Metric for effort calculation

82. A Functional specification review involves one of the following:

Ans – Validation of the work items with the environment

83. The effectiveness of the Quality Management System is continuously improved through

Ans – corrective and preventive actions

84. Preventive action is different from corrective action in terms of

Ans – Identifying potential nonconformities and stops the non conformitis before occurring

85. What is re-work in a development project?

Ans – Working on the job repeatedly

86. Purpose of Project performance report is to

Ans – To record the learnings from the project for future referencere

87. Process improvements can be suggested by anyone in Wipro

Ans – TRUE 

88. Prototype helps in validating

Ans – design 

89. PDCA stands for

Ans – Plan, Define, Change, AddPlan

90.Process improvement suggestions are periodically reviewed and evaluated for implementation

Ans – SEPG 

91. Quality is defined as

Ans – Ability of the product to meet stated or implicit needs of customers

92. In Wipro, quality group is

Ans – A separate group headed by Chief Quality Officer(consists of SEPG, SQA Group and Tool Group)

93. The subgroups of the quality group are (Actual Ans :SEPG,SQA Group, Tools Group)

Ans – Tools group, Six Sigma and Knowledge Management GroupSEPG

94. Organizational learning enters Veloci-Q through

Ans – Queries and PIP Audit findings Project Performance Analysis

95. It is mandatory to take corrective and preventive actions for

Ans = Non-conformances

96. CMMi model outlines levels of maturity.

Ans – 5

97. In CMMi level software process is improved in a controlled manner

Ans – 2

98.is a cluster of related practices that are performed collectively to achieve a set of objectives.

Ans –  Process Area 

99.In CMMi context is a collaborative effort to find strengths and improvement areas

Ans – Assessment

100.______is an initiative that involves measuring and analyzing business processes

Ans – Six Sigma

Leave a comment