Gametogenesis Reproduction in Lower and Higher Animals MHTCET MCQ

Gametogenesis is important point in the Reproduction of Lower and Higher Animals.For Gaining more marks in the examination of 12th and NEET as well as MHTCET You must study these MCQs.

We are taking MCQs for Gametogenesis Reproduction in Lower and Higher Animals MHTCET from Ebalbharti PDF book so if you want to learn online you can refer those books.

Gametogenesis Reproduction in Lower and Higher Animals MHTCET MCQ

1.______ is the process of formation of gametes in sexually reproducing animals. 

A) Reproduction
B) gametogenesis
C) Growth phase
D) Spermatogenesis

Answer:- B) gametogenesis

2. The process of formation of the male gamete (sperm) or spermatozoa from the germinal epithelium of testis is called _________

A) Reproduction
B) gametogenesis
C) Growth phase
D) Spermatogenesis

Answer:- D) Spermatogenesis

Explanation :- 
The process of formation of the male 
gamete (sperm) or spermatozoa from the 
germinal epithelium of testis is called Spermatogenesis.

3.Each seminiferous tubules is lined by a single layer of cuboidal epithelial cells called_______.

A) germinal epithelium
B) Reproduction
C) Spermatogenesis
D) gametogenesis

Answer:- A) germinal epithelium

Explanation :- 
Each seminiferous tubules 
is lined by a single layer of cuboidal epithelial cells called germinal epithelium.

4.Process of spermatogenesis involves how many phases?

A) 2
B) 3
C) 1
D) 4

Answer:- B) 3

Explanation :- 
Multiplication phase,Growth phase,Maturation phase these phases involved in spermatogenesis.

5.In Multiplication phase Each spermatogonium is diploid and with how many chromsomes.

A) 61
B) 37
C) 46
D) 50

Answer:- C) 46

Explanation :- 
Each spermatogonium is diploid and with 46 chromsomes.

6.Which phase involves meiotic or reduction division.

A) Multiplication
B) Growth
C) Maturation
D) none of these

Answer:- C) Maturation

Explanation :- 
Maturation phase involves meiotic or reduction division.

7.The _____ is non-motile and non-functional.

A) spermiogenesis
B) Centrioles
C) spermatids
D) Mitochondria

Answer:- C) spermatids

Explanation:- 
The spermatid is non-motile and non-functional.

8.______ is the male gamete.

A) ovary
B) Oogenesis
C) Sperm
D) Penis

Answer:- C) Sperm

Explanation:- 
Sperm is the male gamete.

9.Which is not part of Sperm?

A) head
B) middle piece
C) tail
D) Cortex

Answer:- D) Cortex

Explanation:- 
Cortex is part of Ovary.

10.In _____ Sperm very short region having two centrioles.

A) Tail
B) Middle piece
C) Neck
D) Head

Answer:- C) Neck

11._________produces energy necessary for the movement of sperm.

A) Tail
B) Middle piece
C) Neck
D) Head

Answer:- B) Middle piece

12._______process of formation of the haploid female gamete.

A) spermatogenesis
B) Oogenesis
C) oogonial cells 
D) germinal vesicle

Answer:- B) Oogenesis

13.Oogenesis takes place in the ______.

A) oogonial cells
B) Overy
C) germinal vesicle
D) oocytes

Answer:- B) Overy

14.secondary oocyte has size approximately______

A) 200 microns
B) 100 microns
C) 10 microns
D) 0.1 microns

Answer:- B) 100 microns

15.cytoplasm of egg is also called_____.

A) endometrial
B) spermiogenesis
C) ooplasm
D) germinal vesicle

Answer:- C) ooplasm

Leave a comment