Biology 12th Multiple Choice Questions for MHT-CET and Pune Board | Reproduction in Lower and Higher Plants 2

Reproduction in Lower and Higher Plants Multiple Choice Question For MHTCET and NEET exam

Hello students,in this article we wil discuss about Biology Multiple Choice Question on Reproduction in Lower and Higher Plants
This is very important topic for PCB students as well as NEET Exam to score more marks and get addmission into there favourite college. So I am posting this Multiple Choice Question on my blog.
Biology 12th Multiple Choice Questions for MHT-CET and NEET Exams | Reproduction in Lower and Higher Plants 2
Reproduction in Lower and Higher Plants is 1st topic in Maharashtra Government Biology Book. so this topic has good waitage for scoring the marks in MHTCET 2021. So be always careful while studying this topic.

 

1.Each monothecous anther contains two____.



ANSWER= B) Pollan Sacs

 

2.In dithecous anther _____ pollen sacs are present.



ANSWER=B) 4

 

3.In dithecous anther four pollen sacs are present, Therefore, it is_____



ANSWER=C) tetrasporongiate

 

4.The archesporial cell divides into _____



ANSWER=C) Both A and B

 

5.Which is the outermost protective layer made up of tabular (flattened) cells.



ANSWER= A) Epidermis

 

6.Which is sub-epidermal layer made up of radially elongated cells.



ANSWER= C) Endothecium

 

7.Which is the inner most nutritive layer of anther wall in TS Of Anther?



ANSWER= B) Tapetum

 

8.haploid microspores is called as?



ANSWER= D) pollen grains

 

9.microspore is surrounded by a two layered wall called?



ANSWER= C) sporoderm

 

10.The outer layer of microspore exine is thick and made up of complex, non-biodegradable, substance called,______



ANSWER= B) sporopollenin

 

11. In microspores exine is very thin showing thin areas known as_____



ANSWER= D) germ-pores

 

12. The inner wall layer of microspore_____



ANSWER= C) intine

 

13. Pollen grain marks the begining of_____



ANSWER= B) male gametophyte

 

14. The vegetative cell is_____/p>



ANSWER= A) rich in food and having irregular shaped nucleus

 

15. The mitotic division of generative cell takes place in _____



ANSWER= A) pollen tube

 

16. Female reproductive whorl of flower is _____



ANSWER= C) gynoecium

 

17. Individual member of gynoecium is called_____



ANSWER= D) carpel

 

18. A flower with many, free carpels is called_____



ANSWER= B) apocarpous

 

20. _____flower is one that has many carpels fused together



ANSWER= C) syncarpous

 

20. carpel does NOT consist of which of the Following?



ANSWER= C) Embryo sac

 

21. Each ovule develops inside the ovary and is attached to the_____



ANSWER= B) placenta

 

22. The place of attachment of funiculus with the main body of ovule, is called_____



ANSWER= A) hilum

 

23. In angiosperms, the most common type of ovule is_____



ANSWER= D) anatropous

 

24. A narrow opening at the apex of the ovule is called_____



ANSWER= micropyle

 

25._______is oval multicellular structure embedded in the nucellus



ANSWER= D) Embryo sac

 

26._______is the process of formation of haploid megaspores from diploid



ANSWER= C) megaspore mother cell

 

27.In Development of female gametophyte One nucleus from each pole migrates towards the centre and are called_____



ANSWER= C) polar nuclei

 

28.Three nuclei towards micropylar end constitute_____



ANSWER= D) egg apparatus

 

29.In female Gametophyte Synergid shows hair like projections called filiform apparatus_____



ANSWER= B) filiform apparatus

 

30.The two haploid polar nuclei of large central cell fuse to form diploid_____



ANSWER= A) secondary nucleus

1 thought on “Biology 12th Multiple Choice Questions for MHT-CET and Pune Board | Reproduction in Lower and Higher Plants 2”

Leave a comment