Azure MCQ | Multiple Choice Question

Azure MCQ with answer | Azure Objective type question with answer | Azure Multiple Choice Question with answer

QUES 1: Harry is proficient in working with SCM, but new to Azure
cloud. His manager assigne hom Userstory to work-on as the sproint starts. His manager wants him to
work by creating a branch
locally to ensure the changes are not messed up with other
branches, Which of the following
branching strategy is recommended for this in Azure DevOps?

A. Master Branching
B. Gitflow Branching
C. Feature Branching
D. Trunk- Based

Ans: C

QUES 2: Pavithra a project manager is in need to follow an
approach that focuses and increases the business
requirements coverage while developing the application. Approach
should suggest to include tests covers business
requirements and later implementation is done for qualifying the
tests.
She consult DevOps professional for the best solution. What would
be your solution, if you are DevOps professional?

A. Adopt Test Driven Development
B. Use a distributed Version Control System
C. Reduce the Business requirements in small batches so that it
results in varible product
D. Adopt Test Fast Development

Ans: A

QUES 3: While setting up Azure DevOps agent, Tina recieved
specific requirements from her project operations.
She is one of the system admins in her project and now she is also
responsible to configure the Agent DevOps pipeline
execution. She received the request in such a way that the project
want to include custom software on their build servers.
Also in some scenarios they are in need to lock down agent pools
to prevent unauthorized access. Help Tina to choose the agent
pool that perfectly suits the given scenario. Choose exactly two
options from the list:( more than one correct)

A. Microsoft hosted windows agent pool
B. Azure DevOps custom agent pool
C. Linux self hosted pool
D. Windows self hosted agent pool

Ans: C,D

QUES 4: Infrastructure as a code is the process of scripting your
environment. All the objects on an infrastructure
are described as code and can reporduced by running that code.
which of the following does not includes this concepts?

A. Deploying new assets
B. Configuring those Assets
C. Deploying/managing applications/databases
D. Deploying/managing/monotoring and patching
E. Compiling and unit Testing manually

Ans: E

QUES 5:
Kubernetes developer wants to create and run a Redis Instance
using a Kubernetes Pod in Kubernetes cluster based on
specification file named as redis-pod.yml . Which command need to
be used by developer to do this task?

A. kubectl create -f redis-pod.yml
B. kubectl create pod -f redis-pod.yml
C. Kubectl get pod -f redis-pod.yml
D. kubectl apply pod -f redis-pod.yml

Ans: D

QUES 6:
Anjali is using traditional monitoring system. Her manager advised
to use Prometheus and exporters to gather metrics for other
severs/services for her Project application system. Which of the
following exporters she can’t make use of, for gathering system
metrics?

choose two options:
A. Node Exporter
B. WMI Exporter
C. Pod exporter
D. Mac Exporter

Ans: A,B

QUES 7:
In Application monitoring, which of the following save data in
defined bucket?

A. Summaries
B. Histograms
C. MetricMap
D. DataCache
E. All of the above

Ans: B

QUES 8:
Selva wants to demonstrate myWizard DevOps Platform to a client.
He and his team takes the tour of myWizard Marketplace to the
client and also
highlighting key platform features. Which of the following is not
the feature provided by platform?

A. DevOps for Future Systems
B. Cloud agnostics and on-premises
C. Cloud and Infra Flexibility
D. Resource Optimization
E. Load multiple cartridges
F. Resource Impair

Ans: F

QUES 9:
Ankur want to deploy his software application to an AKS Cluster.
Which of the foloowing is vaild with respect to AKS Cluster?

A. Manifest file – To describe how to create a cluster
B. Use Kubemtl commands to deploy applications
C. Use Kubectl commands in node to deploy applications
D. Observe and verify application deployment in Azure Portal
E. Json file – To describe how to create a deployment

Ans: C

QUES 10:
Charlotte is new to SCM and DevOps. She has beed assigned a user
story to make new feature changes. When she tried to make changes
, observed permission issues to the original application Project.
So she decided to fork the Project. Which of the following is
correct
about Forking Strategies?

A. A fork is complete copy of a repository, including all files,
commints and branches.
B. You can create a fork to suggest changes to a project when you
don’t have permission to write to the original project directly.
C. Once you are ready to share those changes, contribute them back
using Pull request
D. A fork is a flawed copy of a repository, including all files,
commits and branches.

Ans: D

QUES 11: Madhu wokring in a project which follows traditional
approach and she has to write a POC to process DevOps
adoption in her project.
Which among the below benefits achievable through DevOps adoption
can quote in her POC?

A. Better QUALITY B. Reduced outages C. Automation oriented
D. Continous Improvement E. Faster Delivery F. Stability

  1. A, C & D
  2. B, E & F
  3. A, B & C
  4. D, E & F
  5. A, B,C, D, E & F

Ans: 5

QUES 12: Netflix is the popular online video streaming service in
the world. They are heavily invested in DevOps and their Pipelines
are filly automated. It is very evident that the downtime of this
video streaming website will not prolong more than 4 seconds.
Which among the objectives of DevOps Netflix would strongly
believe in to achieve the same?

A. Increase the Deployment frequency
B. Realize faster time to market
C. Improve solution quality and shorten the lead time for fixes
D. Improve MTTR

Ans: D

QUES 13: Project team is proficient with traditional SDLC process
for their deliverables. With changing business demands and
traditional
Silos. What do you think went wrong for this team?

A. Dev and Ops are black boxes to each other, which leads to
finger pointing
B. Ops is white box and Dev trust them Completely
C. Dev and Ops have different priorties, which pits them against
each other
D. Ops views Dev as helping to maintain stabilty

Ans: A

QUES 14: Software project is already adopted with Agile as per
client requirement to enable fast delivery of values. On top of
that DevOps adoption is also suggested to enable business goals
with more beneficials. Akhila, manager oftaht project would like
to understand
the core components of DevOps to be used for adoption of DevOps in
her project.
Which among the following are core components of DevOps?( more
than one correct)

A. Culture and Mindset Change
B. Focus on Manual Process
C. Process Improvement – Grassroots Movement
D. Enable close collaboration between Developement and Operation
team

Ans: ACD

QUES 15: One of the project in the organization using Azure repos
for SCM. Mike, a senior developer of the project, trying to create
a repository in
cloud server to store all the CI. What are all the options
available in azure repos for Mike to make use of it? Choose 4 most
appropriate options:

A. Cloning the project in his computer
B. Push an existing repository from command line
C. Import a repository
D. Initialize a repository
E. Initialize with a readme or gitignore
F. Copy a repository
G. Merge a repository

Ans: ABCE

QUES 16: A project is implementing DevOps secuirity and they want
to do the following tasks.

List of common software secuirity weakness and vulnerabilities
maintained by the security community

Focus of vulnerabilities in software that is widely available
means the security weakness that allows the attackers to
compromise the system

Scoring system for secuirity vulnerabilities based on the
severity of the vulnerability.

Help the team to identify which of the folllowing options the
project can pick. Choose three appropriate option:

A. Common Weakness Enumeration (CWE)
B. Common Weakness Evaluation (CWE)
C. Common Vulnerabilities and Exposures (CVE)
D. Common Vulnerabilty Scoring System (CVS)
E. Common Vulnerability Ranking System (CVR)

Ans: ACD

QUES 17: Smith, a senior consultant is working on a project that
uses Azure DevOps and its related services for CI/CD. Now he wants
to keep
all the data within their own project owned data centre and also
wants to access the SQL reporting services. Help Smith to identify
which of the following
he can pick to fullfill the needs:

A. Azure DevOps Services
B. Azure DevOps Pipelines
C. Azure DevOps DB manager
D. Azure DevOps Server

Ans: D

QUES 18: Andrew has joined new project team and working on
designing and execution of infrastructure Automation for the
project. His Manager
want him to choose the tool where no external elevated previlages
are requested. Which of the following toolshe should select?

A. Ansible
B. Puppet
C. Saltstack
D. Git

Ans: A

QUES 19: You are working in an Azure DevOps project as DevOps
Engineer. Now the build and release pipeline is implemented using
Azure Pipeline and
there is requirement to pass dynamic values to the variables used
in the pipeline script. Also the team wants to store the values
that need to be
controlled by them and it should be available across multiple
pipelines. Suggest which of the following can be used for the
goven scenario? Choose
two most appropriate options:

A. Variable group
B. Library in Azure Pipeline
C. Dynamic Varibales
D. Stage Variables
E. Shared Variables

Ans: B

QUES 20: Krish created container based application for one of the
Banking and Finance Client. Now, He wants to manage his own
registry
with Azure Container Registry. He also wants to make use of
different Container Hosts Services. Which of the following are the
Azure
Container hosting Services?

A. Azure App Service
B. Azure Container Instances
C. AKS
D. Azure Repos
E. Azure Boards
F. Azure Artifacts

Ans: ABC

QUES 21: In Azure Container Registry which of the following helps
to estabilish the connectivity between two endpoints- over HTTPS?

A. Docker Dasmon and Storage
B. REST API and Storage
C. RESTAPI amd Https protocal
D. RESTAPI amd Docker thread

Ans: B

    Next »

1 thought on “Azure MCQ | Multiple Choice Question”

Leave a comment