Industrial Safety and Legislative Acts MCQ

Hello friends in this post we are going to discuss about Industrial Safety and Legislative Acts Multiple choice questions | Industrial Safety and Legislative Acts MCQ with answers | Industrial Safety and Legislative Acts Question Answers | Industrial Safety and Legislative Acts Objective type question with answers | Industrial Safety and Legislative Acts Question Answers | Industrial Safety and Legislative Acts Quiz answers | Industrial Safety and Legislative Acts PDF Download

       1   . Who can be responsible for accident?

a)      Management
b)      Worker
c)      Working Condition
d)     All the above

       2.      Who is responsible for “unguarded moving parts”?

a)      Management
b)      Workers
c)      Government
d)     None
       3.      Which is not included in the cause of accident due to Unsafe working conditions?

a)      Irregular floor heights
b)      Suffocation at work
c)      Chemical leakages
d)     Quarrels of workers

       4.      Accident is _____________
a)      Mishappening
b)      Unfortunate
c)      Sudden
d)     All the above

       5.      Which is not included in the cause of accident due to worker?
a)      Mischievous behavior
b)      Poor housekeeping
c)      Lack of concentration
d)     Overconfidence

        6.      Which is not included in the cause of accident due to management?
a)      Bad construction of plant
b)      Untrained workers
c)      Bad habits of workers
d)     Faulty equipment’s

        7.      Which is not included in the cause of accident due to nature?
a)      Temperature strokes
b)      Gas leakage
c)      Heavy rains
d)     Floods

         8.      Which preventive measure industry should take to avoid accident?
a)      Training for safe working
b)      Safety provisions
c)      Safety devices
d)     All the above

          9.      Industrial acts are useful for
a)      Removes extortion of workers
b)      Provision of legal platform
c)      Guarantee of employee welfare
d)     All the above

          10.  Indian factory act is passed in _______
a)      1976
b)      1947
c)      1948
d)     1935

          11.  Which is not the effect of accident on worker?
a)      Production stoppage
b)      Injury to body
c)      Loss of job
d)     Financial loss

          12.  If affected worker is recovered within 10 hours, then which type of accident is it?
a)      Reportable
b)      Minor
c)      Major
d)     Fatal

          13.  What happens in fatal accident?
a)      Fracture
b)      Hospitalization
c)      Disablement
d)     Death

            14.  Injury after accident disables the affected worker forever is _____ accident.
a)      Major
b)      Fatal
c)      Permanent
d)     None

           15.  Internal accident means _______
a)      Injury without showing external signs
b)      Accident in the premises of company
c)      Both
d)     None

            16.  Adolescent is person of the age between ______
a)      58-61 years
b)      18-21 years
c)      21-25 years
d)     15-18 years

            17.  A Labour Welfare Officer is appointed in the factory as per Factory Act when there are minimum _____ workers.

a)      500
b)      1000
c)      100
d)     300

          18.  Rights of Labour Welfare Officer are given to _______
a)      State Government
b)      Industry Minister
c)      Factory Head
d)     None

          19.  As per Factory act, painting should be done _______
a)      Once in 3 years
b)      Once in 5 years
c)      Once a year
d)     Twice a year

          20.  Child is a person of the age _____
a)      Less than 15 years
b)      Less than 10 years
c)      Less than 8 years
d)     None of the above

           21.  Calendar year as per Factory Act is _____
a)      1st January to 31st December
b)      1st April to 30th March
c)      1st July to 30th June
d)     None of the  above

           22.  Factory using power as per Factory Act is a premise of minimum ______
a)      40 workers
b)      20 workers
c)      30 workers
d)     10 workers

           23.  As per Factory Act, space required for a worker is ______ Cu. Feet.
a)      1000
b)      750
c)      500
d)     2000

           24.  Crèches should be provided when there are more than ____ female workers of their kids of age below ____ years
a)      100, 6
b)      25, 6
c)      25, 9
d)     30, 6

           25.  Drinking water must be away from latrine by ________ metres.
a)      12
b)      9
c)      6
d)     3

          26.  As per Factory Act, one box of First Aid is provided for _______ workers.
a)      150
b)      250
c)      100
d)     200

           27.  Which is not included in Wage under Minimum Wages Act?
a)      Gratuity
b)      PF
c)      Travelling allowance
d)     All

           28.  Advisory Board concerned with Minimum Wages Act is appointed by ______
a)      Appropriate Government
b)      MIDC
c)      Factory Head
d)     None

            29.  Minimum wages which are fixed are declared by Government through ______
a)      Magazine
b)      Newspaper
c)      Official gazette
d)     All

           30.  Compensation is not extended to ______ under Workman’s Compensation Act
a)      Casual worker
b)      Workers covered under ESI Act
c)      Willful disobedience
d)     All the above

            31.  Minimum Wages Act is passed in ______
a)      1952
b)      1935
c)      1948
d)     1924

            32.  OSHA means ______
a)      Occasional safety and Health Administration
b)      Occupational safety and Health Administration
c)      Occupational sanity and Health Advice
d)     Occupational safety and Harmony Administration.

            33.  Safety is an integral part of the responsibilities of ________
a)      Only manager
b)      Only employee
c)      Every manager and employee
d)     None of the above

            34.  Proper attention to the safety of the employees leads to _______
a)      Reduced absenteeism
b)      Enhanced productivity
c)      Minimum potential of work related injury and illnesses
d)     All of the above

            35.  Accident due to defective agencies or devices is a _______
a)      Technical cause
b)      Environmental cause
c)      Personal cause
d)     All of the above

            36.  Accident due to chemicals leaking through valves is a _______
a)      Technical cause
b)      Environmental cause
c)      Personal cause
d)     None of above

            37.  Accident due to lack of knowledge and skill is a _____
a)      Technical cause
b)      Environmental cause
c)      Personal cause
d)     All of above

             38.  ______ is temporary in nature and the earning capacity is reduced due to disablement.
a)      Partial disablement
b)      Total disablement
c)      Fatal disablement
d)     Loss of both hands

            39.  An accident which leads to the death of a victim is called _______
a)      Major accident
b)      Minor  accident
c)      Fatal accident
d)     On-fatal accident

            40.  Loss of both hands is an example of ______
a)      Permanent total disablement
b)      Permanent partial disablement
c)      Temporary disablement
d)     None of above

           41.  Cuts, abrasion, breaking of bones etc. is an example of _______
a)      Permanent total disablement
b)      Permanent partial disablement
c)      Temporary disablement
d)     None of above

           42.  With respect to safety, which of the following statement is wrong?
a)      All tools / equipment must be maintained in good condition.
b)      Only appropriate tools shall be used for specific jobs.
c)      No spliced electrical cords / wiring allowed.
d)     Any personnel can operate forklift vehicles.


Answer Key
1. (d)
2. (a)
3. (d)
4. (d)
5. (b)
6. (c)
7. (b)
8. (d)
9. (d)
10. (c)
11. (a)
12. (b)
13. (d)
14. (c)
15. (a)
16. (d)
17. (a)
18. (a)
19. (c)
20. (a)
21. (a)
22. (d)
23. (c)
24. (d)
25. (d)
26. (c)
27. (d)
28. (a)
29. (c)
30. (d)
31. (c)
32. (b)
33. (c)
34. (d)
35. (a)
36. (a)
37. (c)
38. (a)
39. (c)
40. (a)
41. (c)
42. (d)








Leave a comment