Data Structures Objective Type Questions

Hello Friends in this article we will discuss about data structures mcq questions,data structures mcq pdf,data structures mcqs for placement,data structure based mcqs

Also Read This: Data Structure |Basic Array Multiple Choice Questions and Answers, Basic Linked List Multiple Choice Questions and Answers

Q1. There are how many types of data structures?

  1. Two
  2. Three
  3. Four
  4. Five

Ans : 1

Explanation : There are two types of data structures.

Q2. The int, char, float, double, and pointer which type of data structures?

  1. Primitive data structure
  2. Non-primitive data structure
  3. Linear data structure
  4. Non-linear data structure

Ans : 1

Explanation : The int, char, float, double, and pointer are the primitive data structures.

Q3. Primitive data structure can hold how many values?

  1. Two
  2. Three
  3. Four
  4. One

Ans : 4

Explanation :Primitive data structure can hold one value.

Q4. There are how many types of Non-Primitive data structures?

  1. Two
  2. Three
  3. Four
  4. Five

Ans : 1

Explanation : There are two types of Non-Primitive data structures.

Q5. The arrangement of data in a sequential manner is known as,

  1. Primitive data structure
  2. Non-primitive data structure
  3. Linear data structure
  4. Non-linear data structure

Ans : 3

Explanation : The arrangement of data in a sequential manner is known as a linear data structure.

Q6. In which data structures, one element is connected to only one another element in a linear form.

  1. Primitive data structure
  2. Non-primitive data structure
  3. Linear data structure
  4. Non-linear data structure

Ans : 3

Explanation : In Linear data structures, one element is connected to only one another element in a linear form.

Q7. When one element is connected to the ‘n’ number of elements known as,

  1. Primitive data structure
  2. Non-primitive data structure
  3. Linear data structure
  4. Non-linear data structure

Ans : 4

Explanation : When one element is connected to the ‘n’ number of elements known as Non-linear data structure.

Q8.Trees and graphs are examples of,

  1. Primitive data structure
  2. Non-primitive data structure
  3. Linear data structure
  4. Non-linear data structure

Ans : 4

Explanation : Trees and graphs are examples of, Non-linear data structure.

Q9.___________ is a type of data structure where the size is allocated at the compile time.

  1. Primitive data structure
  2. Non-primitive data structure
  3. Static data structure
  4. Dynamic data structure

Ans : 3

Explanation : Static data structure is a type of data structure where the size is allocated at the compile time.

Q10.___________  is a type of data structure where the size is allocated at the run time.

  1. Primitive data structure
  2. Non-primitive data structure
  3. Static data structure
  4. Dynamic data structure

Ans : 4

Explanation : Dynamic data structure is a type of data structure where the size is allocated at the run time.

Q11.maximum size is fixed in which data structure?

  1. Primitive data structure
  2. Non-primitive data structure
  3. Static data structure
  4. Dynamic data structure

Ans : 3

Explanation : maximum size is fixed in Static data structure.

Q12.maximum size is flexible in which data structure?

  1. Primitive data structure
  2. Non-primitive data structure
  3. Static data structure
  4. Dynamic data structure

Ans : 4

Explanation : maximum size is fixed in Dynamic data structure.

Q13.Using which operation we can search for any element?

  1. Sorting
  2. Searching
  3. Insertion
  4. Finding

Ans : 2

Explanation : Using Searching operation we can search for any element in a data structure.

Q14.Using which operation we can sort the elements of a data structure?

  1. Sorting
  2. Searching
  3. Insertion
  4. Finding

Ans : 1

Explanation : Using Sorting operation we can sort the elements of a data structure.

Q15.Using which operation we can insert the new element in a data structure?

  1. Sorting
  2. Searching
  3. Insertion
  4. Finding

Ans : 3

Explanation : Using Insertion operation we can insert the new element in a data structure.

Q16.Using which operation we can update the element?

  1. Sorting
  2. Searching
  3. Updation
  4. Finding

Ans : 3

Explanation : Using Updation operation we can update the element in a data structure.

Q17.Using which operation we can update the element?

  1. Sorting
  2. Searching
  3. Updation
  4. Finding

Ans : 3

Explanation : Using Updation operation we can update the element in a data structure.

Q18.Using which operation we can remove the element?

  1. Sorting
  2. Searching
  3. Updation
  4. Deletion

Ans : 3

Explanation : Using Deletion operation we can remove the element in a data structure.

Leave a comment